miercuri, 24 octombrie 2012

Muzica ajută la dezvoltarea cognitivă a copiilor




Educaţia muzicală are numeroase efecte benefice asupra copiilor. Mai multe studii de specialitate au asociat-o cu rezultate scolare mai bune, cu un procentaj ridicat al tinerilor care intră la facultatea de medicină, cu un procentaj foarte mic al tinerilor care fumează ori consumă alcool sau droguri si cu un procentaj la fel de mic al celor cu probleme de comportament. Dar nu numai atât. Influenţele ei pozitive pot fi observate de la cele mai mici vârste.
Copiilor le plac sunetele si intonaţiile. Si poţi vedea acest lucru în fiecare zi. Dacă îi vorbesti unui copil pe un ton anume, iar apoi îl schimbi si folosesti, de exemplu, unul mai teatral, vei vedea că micuţul se uită imediat la tine. Modificările de ton îi captează rapid atenţia. Si pentru că îi plac asa de mult, va învăţa mai usor să vorbească si mai târziu îsi va dezvolta vocabularul. Deoarece el va dori să cânte, si pentru a reusi trebuie să asculte si să înveţe cuvintele si să simtă intonaţiile.
În afara acestor beneficii, potrivit specialistilor, muzica le stimulează copiilor creativitatea si coordonarea si îi ajută să socializeze mai usor. Dacă muzica face parte din viaţa de zi cu zi a copilului, îi sunt stimulate atât gândirea, cât si dezvoltarea fizică. Nu trebuie să-ţi propui să devină un mare muzician. Nu este vorba despre performanţă, ci despre experienţă. Nici nu trebuie să-i impui un anumit gen de muzică, lasă-l să si-l aleagă singur. Desigur, atunci când este mic poţi să îl îndrumi spre un anumit gen muzical si spre studierea unui instrument anume.
Educaţia muzicală îi ajută pe copiii de cele mai mici vârste să-si dezvolte capacităţile cognitive. Într-un studiu realizat în SUA s-a observat că micuţii de 3 ani care primiseră lecţii de pian sau studiau muzica vocală au obţinut scoruri mai mari la testele IQ care au măsurat abilităţile spaţial-temporale faţă de prichindeii de aceeasi vârstă care nu luaseră lecţii de muzică. Un alt studiu a demonstrat că micuţii care primiseră lecţii de pian si-au îmbunătăţit abilităţile spaţial-temporale mult mai mult decât alţi copiii care urmaseră alte cursuri, inclusiv de calculator.
Copiilor le place muzica deoarece creierul lor percepe mesajul muzical într-un mod care le captează atenţia si îi face să gândească. Cercetători din diverse domenii, de la psihologi până la sociologi, recunosc importanţa muzicii pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor. Mai multe studii au demonstrat că elevii care ascultă muzică în timpul unui examen obţin rezultate mai bune. Este ceea ce specialistii numesc “efectul Mozart”. Acelasi rezultat se obţine si dacă se ascultă muzica lui Mozart înaintea unui test. Explicaţia este aceea că atunci când se ascultă muzică este stimulată cogniţia, iar pregătirea muzicală are efecte pozitive atunci când se învaţă matematica, dar si limba.
Muzica si matematica. Din cele mai vechi timpuri a fost observată o conexiune între muzică si cogniţie, mai ales în ceea pe priveste aptitudinile matematice. Pentru Pitagora, muzica si matematica erau acelasi lucru. El sugera că relaţiile matematice sunt strâns legate de acordurile muzicale. Această gândire s-a perpetuat de-a lungul timpului, până când un gânditor american a reusit să impună introducerea studiului muzicii în scoală. De altfel, majoritatea marilor matematicieni erau pasionaţi de muzică. De-a lungul timpului, mai multe cercetări au demonstrat că muzica este, de fapt, un excelent sistem de învăţare, iar copiii care ascultă muzică de la vârste fragede au abilităţi mai mari de înţelegere a matematicii.
Dar de ce se întâmplă acest lucru, pentru că la prima vedere avem de-a face cu domenii total diferite? Dar numai la prima vedere. Muzica reprezintă, de fapt, o serie de note care sunt cântate după un model. Matematica funcţionează într-un mod similar. Notele muzicale pot fi combinate într-o varietate nesfârsită de grupuri, dar numărul notelor si al sunetelor este finit, principiu valabil si în matematică. Studiile de specialitate indică faptul că dezvoltarea copilului într-un mediu muzical are ca rezultat dezvoltarea creierului într-un asemenea fel ce-i permite să discearnă modelele si repetiţiile dintre notele muzicale. În mod similar, arta calculării se bazează pe înţelegerea unui model. Dacă urmezi un model, el te va conduce cu siguranţă la o concluzie.

Sursa: www.revistafelicia.ro

Niciun comentariu: